2012. október 23., kedd

Karmikus életfeladatunk a horoszkópban III.




Erről még eddig nem volt szó, de fontos megvizsgálni a Felszálló Holdcsomópontunknak az urát is! Ebből megtudhatjuk, hogy az életfeladatunk beteljesítésében saját magunkra és belső erőnkre kell támaszkodnunk, vagy kapunk sorszerű események formájában külső segítséget, vagy éppen akadályokat, amivel meg kell birkóznunk...


...nézzük tovább a karmajelölő Felszálló Holcsomópontokat, és a hozzájuk tartozó életfeladatokat...


  
Felszálló Holdcsomópont a Mérleg jegyében vagy a VII. házban: Párkapcsolati karma

Korábbi életeinkre az volt a jellemző, hogy nem tudtunk elköteleződni a párkapcsolatunkban; ha jött egy újabb, érdekesebb partner, nem sokat variáltunk, otthagytuk a régit, talán attól való félelmünkben, hogy elszalasztunk egy, az eddigieknél is jobb lehetőséget. Felvállaltuk a konfliktusokat, talán még kerestük is az ilyen helyzeteket, nem a kompromisszumra, harmóniára törekedtünk. Elsősorban saját érdekeinket érvényesítettük.
Életünknek az első felében nehezen találunk megfelelő társat magunknak, és kb. 35-40 éves korunktól jöhet a változás. Ebben az életkorban alighanem már érezzük egy állandó, minket elfogadó és szerető társnak a hiányát, és hajlandók lennénk áldozatot is hozni érte, figyelembe venni másik érdekeit is, és megértőbbek lenni. Feladatunk, hogy megtanuljunk együttműködőnek lenni, odafigyelni másokra, adni  és áldozatot hozni. A sok aktivitásból inkább vegyünk vissza, helyette többet lazítsunk, pihenjünk, érzelmileg is figyeljünk oda másokra, és merjünk felvállalni sebezhetőségünket, esetleges gyengeségeinket.


Felszálló Holdcsomópont a Skorpió jegyében vagy a 8. házban: Érzelmi karma

Ez az egyik legnehezebb karmikus életfeladat. A vizes jegyhelyzet miatt az érzelmekről, szeretetről tanulunk.
Előzőleg fontosabb volt számunkra az anyagi biztonság és a jólét, saját kényelmünk és komfortunk, és ennek rendeltünk alá minden mást. Hihetetlen teremtőerőnk volt és ennek jelenleg is birtokában vagyunk!  Érzelmi kapcsolataink helyett az anyagi dolgokra koncentráltunk, gyűjtöttük magunk köré a tárgyakat, és felhalmoztunk mindent, aminek biztonságérzetet tulajdonítottunk. Inkább tárgyakhoz, dolgokhoz ragaszkodtunk, és nem emberekhez kötődtünk.
Most feladat, hogy megtanuljuk az elengedést: ne ragaszkodjunk semmi olyanhoz, aminek már lejárt az ideje és érezzük, hogy nem működik, már nem a fejlődésünket szolgálja! Most tehát azt tanuljuk, hogy semmit sem birtoklunk. A veszteségek és a változások tanítanak meg arra, hogy semmi sem a miénk, minden átalakul, és mi is fejlődünk! Amit megszereztünk, létrehoztunk, azt előbb vagy utóbb elveszítjük vagy el kell engednünk. De rendkívüli teremtőerőnkkel bármit fel tudunk építeni újra pillanatok alatt.
Nagyon fontos, hogy kapcsolatainkat most ne anyagi megfontolásból, érdekek mentén alakítsuk, hanem az érzelmi és a lelki oldalra helyezzük a hangsúlyt: törekedjünk kapcsolatainkat érzelmileg elmélyíteni és szexuálisan is megnyílni.
Itt is érvényes, ami a többi Felszálló Holdcsomópont esetében, hogy a Leszálló Holdcsomópont által jelzett témákat ismételjük: Életünk első felében vonzódunk az anyagi világban megszerezhető javakhoz, törekszünk ezeket birtokolni és felhalmozni, de ha későbbiekben nem az érzelmi kapcsolatokra helyezzük át a hangsúlyt, akkor több fájdalmas eseményen, krízisen és szenvedésen keresztül tanuljuk meg a leckét, és kénytelenek leszünk változtatni anyagias hozzáállásunkon.


Felszálló Holdcsomópont a Nyilas jegyében vagy a 9. házban: Elköteleződés (kitartás) karma

Korábban túlságosan szétszórtak és felületesen kíváncsiak voltunk. Minden érdekelt, gyorsan mindenbe belekóstoltunk, de nem tudtunk egy irányban, egy dolog vagy ember mellett lehorgonyozni. Párkapcsolatunkban sem a hűség volt a ránk jellemző attribútum; egyszerre több partnerünk is lehetett, de mindegyiküknél kerestünk és találtunk valamilyen kifogást, csak azért, hogy itt se kelljen elköteleződnünk, és legyen okunk tovább keresgélni.
Hagytuk magunkat befolyásolni környezetünk, rokonságunk véleménye, nézetei által. Nem volt kialakult saját véleményünk, mindenkinek igazat adtunk, mindenkivel egyetértettünk.
De mégsem tudtunk széles látókörűvé válni, körülményeink nem tették lehetővé.
Most azonban az elmélyülés, kitartás és az elköteleződés a Feladat!
Kötelező kitartanunk egy irány, elképzelés mellett. Találjuk meg azt az emelkedett, magasabb szellemi eszmét, irányt, amiben hiszünk. Ez lehet egy filozófiai irányzat, spiritualitás, vallás, mitológia stb. szellemiségünknek megfelelően.
Tanuljunk nyelveket, utazzunk - ha megtehetjük, akkor- külföldre, és lássunk világot, tanuljunk, ezzel is karmikus életfeladatunkat teljesítjük.
Ne hagyjuk magunkat befolyásolni mások véleménye által, legyenek hosszú távú terveink és céljaink, és tartsunk is ki mellettük.
Fontos, hogy legyen belső hitünk, amire nehéz pillanatainkban is támaszkodhatunk.
Olyan szellemi munkát végezzünk, amiben elmélyülhetünk, kitartást és kutatást igényel.


Felszálló Holdcsomópont a Bak jegyében vagy a X. házban: Felelősségvállaló karma

Korábbi életeinkben a család meleg és puha fészkében éltünk, el voltunk kényeztetve, szeretet vett körül. Ebben a közegben vagy nem engedtek minket felelősséget vállalni, vagy nekünk nem akaródzott a tetteink után vállalni a következményeket, és eszünk ágában sem állt felnőni. A családhoz való túlzott érzelmi kötődés miatt az elszakadás és a saját lábunkra állás, önállósodás nehezen ment, ez sajnos a fejlődésünket is akadályozta. Sok támogatást és szeretetet kaptunk, segítettek mindenben, de inkább a múltban éldegéltünk, és csak azzal foglalkoztunk, amihez érzelmileg is kötődni tudtunk Most a legfontosabb feladat az érzelmi és anyagi felelősségvállalás önmagunkért és családunkért egyaránt. Fel kell nőnünk, és anyagilag is megteremteni a biztos hátteret, egzisztenciát építeni. Olyan munkát végezzünk, amiből meg is tudunk élni, el tudjuk magunkat tartani és szeretteinket is. Ha továbbra is kerüljük a feladatunk felvállalását, felelőtlenül viselkedünk, abban az esetben anyagi téren is gondjaink támadnak, és a kapcsolatainkban sem lesz gondtalan az érzelmi életünk.


Felszálló Holdcsomópont a Vízöntő jegyében vagy a 11. házban: Uralkodói karma

Ezzel a Holdcsomópont helyzettel előző életeinkre jellemző volt, hogy társadalmilag magas rangú és előkelő (pl. arisztokrata vagy uralkodói) családba születtünk, és rendszerint kivételezett helyzetben éldegéltünk. Lehet, hogy módunkban állt volna jótékonykodni, segíteni másokon, de nem tettük vagy csak keveset, többet is segíthettünk volna.
Környezetünktől megszoktuk, hogy elismerésben és dicséretben volt részünk, anélkül, hogy tettük volna ezért bármi érdemlegeset. Most is jellemző lehet, hogy magasabb, vezető beosztásban dolgozunk. Fontos feladatunk, hogy az egoizmusunkat a helyére tegyünk, most a közösség egyenrangú részeként kell tekintenünk magunkra a munkában és a családban egyaránt. Kerüljük az alá-fölérendelt viszonyokat, az embereket egyenlőnek tekintsük. Feladatunk megtanulni, hogy most nem vagyunk kivételezett helyzetben, és segítséget kell nyújtanunk másoknak, az erre rászorulóknak. Befolyásunkat, hatalmunkat ha erre a célra használjuk, tehát a hátrányos helyzetben lévő embereket, csoportot, közösséget támogatunk, akkor máris sokat tettünk fejlődésünk érdekében.
 

Felszálló Holdcsomópont a Halak jegyében vagy a 12. házban: Érzelmi karma

Ez a karmikus feladat is egyike a legnehezebbeknek.
Ennél a Felszálló Holdcsomópontnál elképzelhető, hogy korábban olyan fogadalmat tettünk, ami még most is hatással lehet életünkre, pl. a párkapcsolatunkban magányosnak érezzük magunkat (Leszálló Szűz Holdcsomópont miatt). Ha ezt érezzük, akkor érdemes feloldani a korábbi fogadalmat.
Korábban jellemző volt ránk, hogy kritikusak, pragmatikusak voltunk, racionálisan gondolkodtunk, inkább az intellektuális képességeinket fejlesztettük, és kevésbé tudtunk az intuíciónkra hallgatni. Mindent a saját érdekeinknek és a célszerűségnek rendeltünk alá. Most feladatunk az együttérzés, hogy elfogadók és toleránsak legyünk, és feladatunk a gondoskodás, szolgálat és áldozatvállalás másokért. Mindenképpen meg kell tanulnunk a megérzéseinkre hallgatni, ha döntést hozunk. Ha továbbra is észérvek és érdekek alapján döntünk, akkor nem fognak jól alakulni a dolgaink. Cél tehát intuíciónkat megizmosítani, és közelebb kerülni a spirituális témákhoz. Ez lehet akár gyógyítással, spirituális vagy ezoterikus munkával is kapcsolatos. Ha a karmikus feladatunkat vállaljuk, sikerül teljesíteni, akkor ezzel egy ciklust lezárhatunk, és továbbléphetünk a fejlődés következő szintjére.


(Barabás Erika nyomán)

2012. október 8., hétfő

Karmikus életfeladatunk a horoszkópban II.





Születési horoszkópunkban a karmajelölő Leszálló (Kétu) és Felszálló Holdcsomópont (Rahu) jegy- és házhelyzetének vizsgálatából kiderül, hogy honnan jövünk, milyen karmát hoztunk magunkkal előző inkarnációinkból, és jelenleg merre tartunk, lelkünk milyen karmikus életfeladatot, leckét választott erre az életre. A Felszálló Holdcsomópont házhelyzete mutatja az életterületet, amely 35-40 éves korunktól kezdve hangsúlyosabbá válik életünkben, a jegyhelyzete pedig arra utal, hogy hozzáállásunkon mily módon változtassunk.
 
Nincs olyan, hogy jó vagy rossz életfeladat! Mindannyian az épp számunkra megfelelő feladatot tanuljuk! Horoszkópunkból az is látszik, hogy kapunk-e támogatást életfeladatunk megoldásához, vagy pedig egyedül kell megbirkóznunk vele. Természetesen vannak könnyebben és nehezebben elsajátítható feladatok, de ez a lelki fejlettségünktől is függ. Rajtunk múlik, hogy inkább a régi, már jól begyakorolt  mintát ismételjünk, vagy pedig bátran vállaljuk az új kihívást.

Ha vizes jegyben áll a Felszálló Holdcsomópontunk, mondjuk a Skorpió jegyében, akkor az mindenképpen érzelmi karmát jelöl, és az érzelmi kapcsolatok, a szeretet fontosságáról tanulunk. Életünk során olyan eseményekben (krízis, veszteség, trauma stb.) lehet részünk, amit érzelmileg mélyen átélünk, de a tapasztalat által végül megerősödünk. Megtanuljuk, hogy az őszinte és mély érzelmek, a szeretet hiánya mennyire fájdalmas tud lenni a kapcsolatainkban, és ez nem helyettesíthető anyagi dolgokkal sem. Megtapasztaljuk, hogy életünkben legfontosabb szeretetet adni és szeretve lenni.



Nézzük végig a Felszálló Holdcsomópontokat a jegyekben:

  1. Felszálló Holdcsomópont a Kos jegyében vagy az 1. házban: Önérvényesítő karma
Korábbi életekben túlságosan diplomatikusak, együttműködők lehettünk. Inkább alárendeltük magunkat a párkapcsolatban a béke kedvéért. Nem mertük felvállalni saját véleményünket, elképzeléseinket. Kerültük az olyan helyzeteket, ahol döntést kell hozni vagy konfrontálódni kellett. Ezért most az a feladat, hogy kiálljunk önmagunkért, és a saját érdekeinket megtanuljuk képviselni, kommunikálni igényeinket. Ha szükséges, akkor nemet mondhatunk, és nem kell bármi áron kompromisszumra törekedni. És mindezt úgy tegyük, hogy az önérvényesítést össze tudjuk hangolni mások érdekeinek a figyelembevételével. Korábban párkapcsolat, társ nélkül élni sem tudtunk. Most a párkapcsolatban nem kell háttérbe szorulnunk, lehetünk azon belül is önállóak. A cél az asszertív viselkedés, azaz kitartani véleményünk mellett, úgy védeni és képviselni önmagunk érdekeit, hogy a másik felet se sértsük vele.


  1. Felszálló Holdcsomópont a Bika jegyében vagy a 2. házban: Biztonságteremtő karma
Előző életeinkben szenvedélyesek és szélsőségesek voltunk, nagy lelki- és belső erőnk lehetett, de nehéz volt megteremteni és megőrizni a harmóniát, egyensúlyt az életünkben. Sok veszteséggel kellett szembenéznünk érzelmi és anyagi téren egyaránt, amit nem volt könnyű feldolgozni. Nehezen tudtunk érzelmileg elengedni. Másokat manipulálhattunk vagy függőségi kapcsolatokat alakíthattunk ki. Mostani életfeladatunk az érzelmi és anyagi biztonság megteremtése önmagunk és szeretteink, környezetünk számára. Becsületes úton kell járni, kerülni kell a szenvedélyfüggőségeket, hűségesnek, stabil, őszinte és megbízható partnernek lenni, aki szilárdan áll a család mellett. Meg kell tanulnunk megbecsülni és megtartani értékeinket. Ha feladatunkat vállaljuk, tehát akár a munka terén vagy a magánéletben mások támaszává tudunk válni, biztonságot és védelmet tudunk számukra nyújtani, gondoskodni, akkor sikerül a karmikus életfeladatunkat beteljesíteni.


  1. Felszálló Holdcsomópont az Ikrek jegyében vagy a 3. házban: Tanítói karma
Előző életeinkben sokat tanultunk, utaztunk, biztos anyagi háttérrel rendelkeztünk. Intellektuálisan magasan képzettek voltunk, erőteljes szellemi energiával. Saját hivatásunkban kimagasló eredményeket érhettünk el. Elképzelhető, hogy egy vallási csoport mellett elköteleztük magunkat, a vallási fanatizmus áldozatai lehettünk, vagy éppenséggel mi magunk fanatizálhattunk másokat. Lehettünk magas szintű tanítók, szellemi vezetők vagy hittérítők, és az sem kizárt, hogy visszaéltünk a hatalmunkkal, tudásunkkal, vagy túlságosan a dogmák befolyása alá kerültünk.
Mostani életfeladatunk az, hogy toleránsabbak, az új nézőpontokra is nyitottabbak legyünk. Szélesebb látókörűvé váljunk, elfogadjuk és figyelembe vegyük mások véleményét, álláspontját is. Fontos tehát, hogy objektív nézőpontból szemléljük a világot, más véleményeket is meghallgatva elfogadóbbak legyünk, mielőtt állást foglalnánk egy kérdésben. Mostani életünkben rokonságunk, környezetünk erősen befolyásolhatja életünket, döntéseinket.


  1. Felszálló Holdcsomópont az Rák jegyében vagy a 4. házban: Érzelmi karma
Ez az egyik legnehezebb karmikus életfeladat.
Korábbi életeinkben keményen és kitartóan dolgoztunk, munkamániásak voltunk. Küzdelemmel és akadályokkal teli életünk lehetett, ahol elsősorban a munkára, az elismertségre, az eredményekre és az anyagiak megteremtésére fókuszáltunk; ez kötötte le minden energiánkat. Kevés időnk maradt a családunkra, az összetartozásra, az érzelmek megélésére: a szeretetre.
Ezért most az a feladatunk, hogy a korábban elhanyagolt érzelmeket megéljük. Szemben a korábbi életfeladatunkkal, most nem csak anyagi téren vállaljuk szeretteinkért a felelősséget, hanem érzelmileg is. Életünk első felében nehézséget okozhat őszintén kimutatni és felvállalni az érzelmeinket. A munka, a karrier, az eredménycentrikus hozzáállásunk most is fontos lesz számunkra, de önmagában ez már nem elégít ki minket: szeretetteljes légkör és melegséget adó közeli érzelmi kapcsolatok nélkül ürességet érzünk, hiányozni fog az intimitás, a meghittség az életünkből. Ha továbbra is csak a munkára, az anyagiakra koncentrálunk, akkor érzelmi veszteségeket fogunk átélni.
Előbb vagy utóbb végül megtanuljuk a leckét: az összetartozásra, érzelmi és családi oldalra is fordítunk energiát, és ahhoz, hogy szeretet kapjunk, először nekünk kell „adóvá” válnunk. 


  1. Felszálló Holdcsomópont az Oroszlán jegyében vagy az 5. házban: Üldözött karma
Előző életeinkben sokszor kellett menekülnünk. Vallási, faji, politikai vagy egyéb társadalmi helyzetünk miatt üldöztek, kiközösítettek vagy elnyomás alatt voltunk, nem fogadtak el, és így arra kényszerültünk, hogy meneküljünk. Emiatt biztonságosabb volt egy csoporthoz, közösséghez tartozni, és ez védelmet nyújtott számunkra. A közösségben nem élhettük meg önállóságunkat, kreativitásunkat, a csoport érdekeit kellett szem előtt tartani minden esetben.
Mostani feladatunk ezzel szemben az, hogy megtanuljunk egyedül is boldogulni, saját magunkra támaszkodjunk. Merjük kibontakoztatni egyéniségünket, kreativitásunkat, megvalósítsuk terveinket, ötleteinket. Ezzel a Felszálló Holdcsomóponttal sokszor érezhetjük magányosnak magunkat, életünk első felében, és hiányzik a meghittség, az igazi párkapcsolat. Ha van is, abban is egyedül érezzük magunkat.
Karmikus feladatunk lehet pl. olyan alkotó tevékenységet végezni, amiben egyedülálló teljesítményt nyújtunk, és másoknak is segíthetünk, azaz összeegyeztetjük a közösség érdekeit a saját elképzeléseinkkel.


  1. Felszálló Holdcsomópont a Szűz jegyében vagy a 6. házban: Áldozati karma
Korábbi életekben a Halak Leszálló Holdcsomóponttal lehettünk spirituális gyógyítók, lelki segítők; sok szenvedést és fájdalmat láttunk magunk körül, ami lelkileg megérintett minket, átéreztünk mások szenvedését, így nagyon erős empátiás készség fejlődött ki bennünk. Gyakorlati segítséget kevésbé tudtunk nyújtani, inkább érzelmileg, lelkileg tudtunk ráhangolódni és segíteni a rászorulóknak. Elképzelhető, hogy előzőleg fogadalmakat, felajánlásokat is tehettünk (pl. szerzetesrendi vagy apácas), vagy áldozatot hoztunk, lemondtunk valamiről, ami fontos volt számunkra, azért, hogy segítsünk, megmentsünk másokat. A szolgálat most is jelen lehet. De most az a feladat, hogy sokkal gyakorlatiasabbak legyünk, ne hagyjuk, hogy mások kihasználjanak, elnyomjanak minket. Megtanuljuk, hogy felismerjük az igazi problémát, és csak akkor segítsünk másoknak, ha tényleg rászorulnak, és valóban igénylik a segítségünket. Életünk első felében nehezebben boldogulunk az időbeosztással, de idővel sikerül rendet teremtünk a káoszból.

Hamarosan folytatjuk a többi Felszálló Holdcsomópont és jegyek elemzésével ...

        (Barabás Erika nyomán)